Visquem, de nou, les tradicions de sempre: el Corpus Calafellenc



Les flors floreixen i les festes que s'enmarquen en aquestes dates acostumen a utilitzar-les com a motiu decoratiu, donant així una estètica especial i única a aquestes festes.


Carrer del Pou engalanat amb una gran catifa, torretes i cobrellits a la dècada dels anys 50
Fotografia cedida per Juanita Rovira


Si parlem d'una festa on les flors tinguin un paper essencial en els engalaments de carrers, no pot ser un altre que la festivitat de Corpus Christi, una de les festes per excel·lència de Catalunya i d'altres indrets de l'Estat destacant el País Valencià amb les seves processons plenes de folklore i danses de Corpus, Múrcia amb les Catifes de Sal, Toledo, Granada... I de la nostra terra en podem destacar les catifes florals a Sitges o Girona, entre d'altres.


Fotografia cedida per Mª Pilar Cugat
Catifa que engalanava la Plaça Catalunya
(dècada dels anys 50)

El carrer es vesteix de gala. El sentiment veïnal i de comunitat es reflexa en els engalanaments que es fan a cada carrer on passa la processó amb la Custòdia, amb l'acompanyament de les autoritats, gremis i entitats amb les seves banderes, els nens i nenes de la primera comunió i elements del nostre folklore com gegants, dracs, àligues i lleons, que tenen l'origen en aquesta festivitat. També s'hi col·loquen petits altars amb decoracions florals on es venera la Custòdia.


Fotografia cedida per Mª Pilar Cugat
Catifa que engalanava la Plaça Catalunya


Les Festes Majors també van rebre molta influència d'aquesta festivitat, sobretot al Penedès. La participació dels entremesos - exceptuant els gegants - a les processons de Corpus va ser prohibida, els entremesos van quedar en desús fins que van començar a participar a les processons en honor als Sants patrons de cada població donant així origen a les processons festives o les actuals cercaviles de moltes Festes Majors. 

El Corpus era una de les festes més esperades a la nostra població. N'hi han referències de la celebració al carrer d'aquesta festivitat de l'any 1910, i el poble es va organitzar i mobilitzar per engalanar carrers i places fins l'any 1967. Actualment l'acte litúrgic se segueix celebrant, com a moltes poblacions, però el sentiment popular amb el pas del temps ha anat perdent força. Per sort, tenim les mans de la nostra gent gran que continua organitzant-se per fer alguna catifa, un altar, celebra una processó i que lluita perquè aquesta festa no s'acabi perdent, malgrat que moltes vivències hagin acabat sent transformades en records i un anhel acompanyat d'un somriure de quan el poble se sentia seva aquesta festivitat. Son els nostres referents i el nostre exemple a seguir. 


Fotografia cedida per Mª Pilar Cugat
La Plaça Catalunya i l'Ajuntament de fons amb una catifa i torretes que engalanaven els carrers



I es per això que des de La Bota vam voler sumar-nos i participar en aquesta festa, intentant poder sumar més gent en aquesta festivitat i posar el nostre granet de sorra per que el sentiment popular torni a ser, amb el temps aquell que una vegada Calafell va viure. 

Vam voler informar-nos i conèixer de primera mà quins records tenia la gent del municipi amb relació aquesta festa. Fer que els seus records visquessin per sempre i que el seu patrimoni personal pogués ser conegut per més gent. Ens vam reunir a la Llar de Jubilats i allà, amb l'ajuda de Canal Calafell vam recollir fotografies i anècdotes. 


Fotogafies a la Llar de Jubilats

Per iniciativa del Mossèn Eduardo, que sempre s'ha mostrat receptiu a les iniciatives populars i ens ha ajudat en allò que necessitàvem, hem estat treballant en la creació d'uns domassos especials per aquesta festivitat, amb la fotografia central de la Custòdia, per engalanar els balcons i finestres, com antigament es feien amb els millors cobrellits que la gent tenia a casa seva. Enguany no podrà ser, però esperem que l'any que ve, Calafell es pugui engalanar amb aquests domassos.


La Custòdia de Calafell que data de 1696, element central del domàs
Fotografia realitzada per: Juan Miguel Ruiz Sarrión

També, per enguany, teníem preparats diferents tallers i activitats per recaudar diners per poder organitzar una activitat popular on tota aquella persona que volgués, pogués sumar-se a fer una catifa popular per engalanar els carrers. 

Estavem fent unes guàrdioles per deixar en diferents establiments del municipi, un taller infantil amb la col·laboració de l'Alpi per apropar la part popular de la festa als més petits i diferents tallers intergeneracionals per crear engalanaments pels carrers i fomentar la tradició des dels més petits als més grans. Finalment, havíem iniciat els tràmits per posar una paradeta per Sant Jordi on poder vendre llibres sobre cultura popular i roses. La gran majoria d'activitats hauran de ser, si tot va bé per l'any que ve, ja que el COVID ha fet que sigui impossible poder celebrar aquestes activitats. 

Havíem dissenyat amb molta estima aquest cartell que hauria d'estar a diferents indrets del nostre municipi per anunciar la festivitat. Tampoc podrà ser, però el volem compartir amb vosaltres. 



Cartell disenyat per la nostra entitat per fomentar la festivitat


Malgrat les dificultats, volem i creiem necessari, que enguany #visquemjunts la festa de Corpus, d'una manera responsable i des de casa. Des de La Bota us animem a decorar el vostre balcó els dies 11,12,13 i 14 de juny amb motius florals i una peça de roba de valor, com bé podria ser un una mantellina, un cobrellit, un domàs, un mantó [...]



A més, us animem a conèixer les diferents anècdotes i fotografies que ens van explicar la nostra gent gran sobre com es vivia la festivitat en temps d'antes, també hi trobareu la nostra recerca en material primari sobre aquesta festivitat i d'altres de la nostra població. El material serà publicat durant la Capvuitada de Corpus. [Facebook i Instagram]


Tornarem a sortir als carrers i a viure amb alegria les nostres festes. 

Tanquem l'article agraïnt a totes les persones que han fet possible la recerca i diferents activitats. Si tot va bé, l'any que ve, ens trobarem als carrers.

Seguiu a la nostra entitat a: Facebook, Instagram, Twitter.

Entrades populars